Лекуват рак с 32 лева на човек

Учат пенсионери как да се предпазят от коварната болест


България отделя най-малко средства за лечение на онкоболни от всички държави в ЕС, става ясно от изследване на икономическите разходи и щети, които ракът причинява на страните в общността. Раковите заболявания натоварват сериозно икономиката, като разходите по лечението всъщност не са толкова проблемни, колкото отпадането на болните от работния процес. До този извод стигат учени от университета в Оксфорд и в Кинг Колидж в Лондон.

                          

Средно в ЕС се харчат по 102 евро на човек за лечение на болестта. Най-малки са разходите в България – 16 евро, или 32 лева. Основна роля играят доходите на населението. Цената на медикаментите и дължината на престоя в болница също оказват влияние.

 

В страната ни обаче текат различни програми за превенция на коварното заболяване. Община Варна започва третия модул от здравни беседи за пенсионерите в града. През месец октомври тема на лекциите ще бъдат онкологичните заболявания. Хората от третата възраст ще разберат как да се предпазят и да разчитат симптомите на злокачествени заболявания на гърдата, шийката на матката, дебелото черво и простата.

 

Серията лекции са част от програмата „Здраве в третата възраст”, която се организира от сдружение с нестопанска цел „Моят град”. Тя се финансира с 20 хиляди лева от община Варна. В края на всяка от лекциите аудиторията ще има възможност да задава въпроси на специалистите и да получи консултации от тях.


Мариана Маркова | 2013-10-15


Добави в Svejo