Донорът на сперма е широкоскроен

В България даряването е безвъзмездно


Д-р Таня Милачич е биолог-ембриолог в екипа на доц. Атанас Щерев от 2000 г. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски” с Бакалавърска степен по биотехнология и Магистърска степен по генно и клетъчно инженерство. Дипломната й работа разработва възможностите за предимплатационна генетична диагностика в България и е написана в сътрудничество с отдела по молекулярна патология към „Майчин дом” – София и Института по генетика и ин витро в щата Вирджиния, САЩ.

През май 2010 г. получава образователната и научна степен "Доктор" по ембриология. Темата на дисертацията й е "Оценка на информативната стойност на генетични и морфологични критерии за предимплантационна диагностика". В работата си като биолог-ембриолог в АГ Болница “Д-р Щерев“ и МЦ “Репродуктивно здраве“ първа въвежда метода замразяване на ембриони и яйцеклетки в България.

 

Д-р Милачич, започна ли българинът да дарява собствен генетичен материал, за да помогне на двойка за бебе?

За съжаление в нашата законова уредба не е заложено това даряване да бъде платено. То е безвъзмездно. Както знаем, подобно е даряването на кръвни продукти, поради което е изключително трудно да се намерят и мотивират донорите. Не само заради това, че даряват генетичен материал, а и заради това, че все пак се отнема от тяхното ценно време, ако са работещи хора. Като цяло, българинът дарява и има желание, но за съжаление  у нас, това не е широко разпространено. Малко са хората, които желаят да дарят сперматозоиди. Чисто от остарели морални ценностни системи, които все още мога да кажа, че в България битуват. Българинът се притеснява, че дарявайки материал, някога, някъде ще се появяват негови деца, които да го припознаят. Това го демотивира.

 

Има ли основание за това?

Не. Нашата законодателна система е така направена, че няма причина за такива притеснения. Освен това е лимитиран броя на даряванията на материал. Така, че няма как да се разхождат много братчета и сестричета или те да се срещнат в един момент. Това е повече в романите, отколкото в истинския живот.

 

Как е в Европа?

Европа е отворена, няма никакъв проблем да се използва дарителски материал. Ние работим с датска крио банка. В нея има етноси и раси от целия свят. Така, че това не е викингска сперма или както казват, че ние създаваме викинги.

 

Какво мотивира дарителите там?

Многото програми. Освен, че е платено за повечето страни, това даряване е допълнително мотивирано в много различни програми, в различни реклами. Скоро бях в Лондон на 29-тата годишна среща Европейското дружество по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) и в метрото имаше плакати: „Търсим донори! Ако желаете да бъдете дарител, кандидатствайте !”. Знаете, че лондонското метро е основно средство за придвижване във Великобритания. Това е мащабна реклама.

 

Там платено ли е донорството?

Да, разбира се.

 

Трудно ли се селектират донорите?

Да, тъй като само един от десет кандидати на практика може да стане донор. Това е на база на селекция и оценка, както и на различни параметри. Не са определящи само резултатите от спермограмата - материалът първо се замразява, след което се карантинира и донорът отново се изследва. Има редица изследвания и анализи.

 

Какъв е силуетът на мъжете, решили да станат донор?

Човек трябва да е силно мотивиран да бъде донор, независимо дали мотивът ще бъде само финансов, или наистина иска да помогне на някое семейство. Да е много широкоскроен човек и да желае да дарява. В повечето страни донорството е анонимно, но се наблюдава тенденция в някои страни то да бъде и неанонимно. В резултат на това, че в някои страни отпадна режима за анонимно даряване, много от тези двойки се изтеглиха в държави, в които даряването е анонимно. Т.е. много често пациенти във Франция отиват в Испания и ползват яйцеклетки и сперматозоиди от испанска крио банка. Това не означава, че кой знае колко се променя генофондът, защото ние всички сме европеидната раса. Тук на Балканите и в Европа сме главно европеиден тип, няма расови различия.

 

В България идват ли чужди пациенти?

В България идват пациенти от държави, в които анонимността е отпаднала. Освен това много религии забраняват донорството. В повечето мюсюлмански страни донорството на яйцеклетки и сперматозоиди е забранено със закон, защото има редица религиозни съображения. Това не означава, че тези пациенти не използват донорски материал, а го използват извън страната си. При нас са идвали много пациенти мюсюлмани.

 

Как се избира донор на сперма?

Ние имаме банка от около 250 донори, която непрекъснато обновяваме. Но не само двойките избират. И ние избираме спрямо техните характеристики. Например кръстосването по кръвни групи на бащата и майката е важно да съвпадне с бъдещата кръв на детето, което ще се роди. Т.е., да не се прави просто избор по външни белези, например, защото има сини очи и е 180 см висок. Много други характеристики са важни и ние винаги помагаме да се направи правилен избор, който е в защита на бъдещето им дете. Преди всичко ние мислим за детето, което ще се роди.

 

При даряването на яйцеклетки процедурата е по-сложна. По-склонна ли е обаче жената да стане дарител?

Като че ли - да. Въпреки, че при нея е по-трудно. Когато тя е станала майка, защото жените дарителки трябва задължително да са станали майки на собствени деца, тя като че е по-склонна да дарява, защото иска и други хора да имат тази мисия и да станат майки.

 


Цветелина Терзиева | 2013-10-15


Добави в Svejo

Още по темата:

Ева живее с надеждата за бебе

Един от десет става за донор на сперма

Четиризнаците се прибраха вкъщи

Зачатието е състояние

Психолози помагат за бебе

Андреева поема фонд ин витро

Тризнаци проплакаха в Бургас

Дупница се радва на бебе в епруветка

„Лудогорец“ спасява новородени

21 двойки с шанс за бебе

Всеки шести с репродуктивен проблем

Търново с 12 бебета в епруветка

170 хил. двойки се борят за бебе

Андреева поема ин витрото

Спермограми на половин цена

Девет двойки с шанс за бебе

4500 бебета по-малко

Бебе в епруветка на 40+

Психолози помагат за бебе

15 бона за бебе в епруветка

Габрово чака тризнаци