САЩ награди наши доктори

Вонните медици с медали за мисия в Афганистан


Снимка: ВМАЧетирима български военни медици получиха високи отличия от командването на Американската армия за участието си в мисии в Афганистан. Специалистите от Военномедицинската академия (ВМА) са сред 120-те наградени медици от 43 държави, които участват в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF).


Началникът на ВМА генерал-майор проф. Стоян Тонев каза, че отличията са преди всичко висока оценка за приноса на Медицинската служба на Българската армия към участието на страната ни в мисии зад граница. Според него с натрупания си опит от десетки мисии в най-горещите точки на света специалистите от ВМА издигат международния авторитет на Българската армия и на държавата ни.


С „Почетен медал на Американската армия” са наградени майор д-р Милена Стоянова и старшина Стефан Христов, а с „Армейски медал за високи постижения” – медицинските сестри старшина Виолета Палатова и старшина Виолета Ганева.

 

Четирите отличия се връчват на българските медици за работа в съответствие с най-добрите практики на военномедицинската служба, за принос в развитието на добрите взаимоотношения между Армията на САЩ и Българската армия, както и за утвърждаването им като медицински специалисти в своята област.


Българските военни медици са водещи специалисти в многонационалните полеви болници в Афганистан още от самото начало на своето участие в силите на НАТО. Досега в Афганистан са се ротирали над 600 български военни медици, като десетки от тях са били награждавани за спасяването на стотици тежко ранени - както военнослужещи от други армии, така и местни хора.


Виолета Христова | 2013-10-14


Добави в Svejo