Национален траур за Желю Желев

Персонална стипендия на името на президента демократ


Снимка: УикипедияДнес е ден на национален траур в памет на първия демократично избран президент на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев. Националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина. 

          

Министерският съвет създаде правителствена комисия, която да организира погребението на д-р Желев. Поклонението ще започне в 12 часа в Патриаршеския храм „Св. Александър Невски” след специално разрешение от Светия синод на Българската православна църква.

 

Президентът Желю Желев почина на 30 януари внезапно, месец преди да навърши 80 години.

 

Стипендия, която помага на деца без родители и имат талант да получат образование, е била учредена от фондация след като президента Желю Желев започнал да дарява една трета от заплатата си за тази кауза. Това каза в студиото на Нова телевизия Венцеслав Луканов от фондация „Сирак”.

 

Според него, 120 деца имат стипендии тази година, от тази година ще има и персонална стипендия на името на първия ни демократично избран президент. Първите, които ще получат тези пари са студенти по философия. "Честността и добронамереността на д-р Желев ни накара да съобразим изцяло дейността си с неговите принципи и не сме допуснали през всичките тези години да има някакво съмнение върху нашата работа", каза още представителят на фондацията.

 

Луканов смята приноса на президента за децата без родители за особено важен и показателен."Загубихме един наистина добър човек", изказа съболезнования на близките на д-р Желев представителят на "Сирак".

 


Ехограф | 2015-02-01


Добави в Svejo