Почина бащата на хапчето "антибебе"

Проф. Карл Джераси издъхна от рак в Сан Франциско


Проф. Карл Джераси, известен в цял свят като създател на хапчето антибебе, е починал на 30 януари вечерта от рак в болница Сан Франциско. „Скръбната вест ни бе съобщена от близките на 91-годишния учен, които бяха неотлъчно край него до последния миг от живота му“, заяви председателят на Израелско-Българския институт д-р Невен Енчев. Професорът беше член на борда на директорите на института, припомни той и изтъкна, че в негово лице светът е изгубил един велик учен.

 

Карл Джераси е роден във Виена на 29 октомври 1923 година, но баща му Самуел Джераси е българин, известен кожен лекар в София. Детските си години прекарва в България. Когато е на 5 г. родителите му се разделят и той заминава с майка си за Виена, но се връща  у нас през 1938 г., за да се спаси от нацистите. Учи в Американския колеж в София. На 16-годишна възраст заминава за САЩ с българския си паспорт, където избира пътя на учен химик.

 

Наричат го баща на хапчето антибебе, но той винаги е отбелязвал: „Бяхме екип, а това не е хапче против бебета, а против аборти“. Неотдавна проучване за най-революционните открития в медицината, организирано от „Бритиш Медикъл Джърнъл“, включи и първото перорално противозачатъчно средство, открито през 1951 г. от световноизвестния учен с български корен. Между откритията на професора по химия е и кортизонът.

 

Знаменитият учен е обявен от „Лондон Таймс“  за една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие, редом с гениалните Шекспир, Нютон, Дарвин, Айнщайн и Коперник. Номиниран е за Нобелова награда заради откриването на хапчето Анти бебе, но през 1968 г. под натиска на Ватикана е отхвърлен от комитета за наградите.

 

У нас професорът е член на БАН и е носител на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на академията. Удостоен е с орден „Мадарски конник“, връчен му от президента Петър Стоянов.

 


Ехограф | 2015-01-31


Добави в Svejo