Патова ситуация с дефицита на касата

Вторият стълб на здравно осигуряване след морето догодина


Снимка: ehofraf.infoЗдравната каса е с тежък дефицит от 130 млн. лева и търсим механизми, по които да актуализираме бюджета й. Това заяви в Пловдив министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя посочи, че болниците няма да издържат да работят с 60 или 65% от лимитите, които им се отпускат месечно. Според нея обаче големият проблем идва от факта, че бюджетът на касата е изготвен за 10 месеца и тя не откривала отговор на въпроса защо това е така. Ако няма актуализация, ще се наложи болниците да работят с намалени лимити, посочи Андреева.

 

Демонополизацията на здравната каса ще помогне най-вече за по-добрия контрол върху качеството на здравните услуги, както и доплащанията в системата, които са едни от най-високите в Европа - 6%, посочи министър Андреева. Стартът на въвеждането на втория стълб на здравното осигуряване може да се случи най-рано през втората половина на следващата година, каза още тя.

 

Министър Андреева бе гост на откриването на новия диализен център в Многопрофилната транспортна болница в Пловдив. Тя подчерта, че присъствието й опровергава внушенията, че Министерство на здравеопазването води скрита война с частните болници. За мен е важно всички лечебни заведения да бъдат поставени при едни и същи условия, каза още Андреева.

 

В заключение тя посочи, че още през ноември ще започнат работа по обсъждане на новата концепция за спешната помощ с работещите в системата.


Мариана Маркова | 2013-10-14


Добави в Svejo