Св. Петка пази дома

Покровителства брака и плодовитостта


Днешният 14 октомври православната християнска църква посвещава на св. Петка Българска. Това е един от големите народни празници, с които отбелязваме края на топлото време и настъпването на зимата.

 

Св. Петка покровителства брака и плодовитостта. В народните легенди светицата се смесва и с духа – покровител на къщата и семейството (затова се явява като змия – пазителка на дома).

 

Зимният Петковден не е само празник в чест на св. Петка (Параскева) като закрилница на децата, но и дава началото на почитта към покровителя на семейството и рода. Народът отбелязва този ден като начало на зимните празници – правят се курбани и сборове. Жените раздават питки за здравето на животните.

 

На Петковден се месят колаци, като най-големият от тях се нарича на светицата. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата.

 

Вярва се, че от Петковден до Димитровден (26 октомври) не се работи с вълна, не се крои и не се шие. Според поверието, ако човек облече дреха, шита между тези два големи празника, ще се разболее.

 

На този ден имен ден празнуват Петко, Петка, Параскева и техните производни.


Мариана Маркова | 2013-10-14


Добави в Svejo