Спешна помощ за бежанците

Търсят лекари, но механизъм за наемането им няма


Снимка: ehograf.infoМинистерство на здравеопазването и здравната инспекция да предприемат спешни мерки по отношение на условията, в които живеят настанените бежанци в центъра в квартал „Враждебна” в София. Това поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че още още от първия ден след отварянето на този център е ясно, че условията не са подходящи за настаняване на бежанци, като доказателство за това са направените репортажи и констатираните сериозни проблеми от лекари.

 

В петък след проверка на Българския хелзинкски комитет в два от бежанските центрове в столицата  стана ясно, че част от търсещите убежище у нас са принудени да живеят при ужасяващи условия. От Агенцията за бежанците потвърдиха, че условията в кризисните центрове във „Враждебна“ и „Военна рампа“ са изключително тежки, тъй като емигрантите трябвало да се настанят спешно.

 

Бежанците във „Враждебна“ са настанени в общинска сграда, бивше училище, което не е използвано повече от 10 години. Хигиената е сведена до минимум, във всяка от стаите са настанени десетки, а част от боклуците дори не са били разчистени преди спешното настаняване на емигрантите.

За ремонт средства няма. Експертите признават, че в момента разчитат повече на неправителствения сектор. Работят и по необходимостта броят на лекарите и охраната в центровете да бъде увеличен, въпреки че механизъм да наемат нови работници засега няма.

 

Според Йорданка Фандъкова, напрежението в бежанските центрове създава напрежение и извън тях и именно заради това трябва да се предприемат незабавни мерки по отношение на ситуацията в бежанския център във „Враждебна”. „Условията във фургоните във военните поделения, където също са настанени бежанци, са доста по-добри и нормални за живот, отколкото тези в бежанския център. Когато се поеме грижата за настаняване на бежанците, това не трябва да е само за отбиване на номера, но тези хора трябва да бъдат настанени при едни адекватни и нормални условия”, коментира още кметът на Столична община, цитирана от „Фокус“.

 


Филип Филев | 2013-10-13


Добави в Svejo