Белият дроб е ахилесовата пета на децата

Бронхити, алергии и чревни инфекции мъчат хлапетата


Снимка: Русе инфоБелият дроб е ахилесовата пета при децата. Това се оказва най-уязвимото място при малките пациенти. Следват алергиите и стомашните проблеми. Това съобщи д-р Свилен Досев д.м., педиатър в МБАЛ-Русе, по време на деветата научно-практична конференция под надслов "Горещи точки в педиатрията". На форума в дунавския град се събраха над 350 детски лекари от страната.

 

„Тъй като се намираме в сезона на респираторните заболявания препоръчавам за родители и деца да бъдат направени противогрипни ваксини от личните лекари“, каза още д-р Досев. Той подчерта, че в Европа съдят за медицинската култура на една нация по броя на обхванатите с противогрипни ваксини граждани. Съгласно този показател нашата страна със своите 10% самоваксинирали се, заема едно от последните места. В това отношение се нареждаме сред страните от арабския свят, където обаче респираторните заболявания са рядкост заради климата.

 


Що се отнася до детския имунизационен календар, той недвусмислено потвърди безусловното му спазване и много малка част от децата били освободени поради различни причини от имунизация.


Мариана Маркова | 2013-10-13


Добави в Svejo