Бейби бум в Бургас

Между 8 и 10 новородени на ден


Снимка: МБАЛ БургасВ Родилното отделение на Бургаската болница се радват на бейби бум. На 7 октомври в МБАЛ-Бургас са станали 12 раждания,  сред които има и една двойка близнаци.

 

„Ражданията не са разпределени равномерно – понякога имаме по десет, друг път по шест,  но увеличението се усеща. Преобладават момичетата, но този път силите са почти изравнени и има и много момченца. Досега  двойките близнаци са 15”, каза д-р Антонио Душепеев – началник на Родилно отделение.

 

Пикът на  ражданията в лечебното заведение е през месеците юли, август и септември. За този период в МБАЛ-Бургас на бял свят са дошли над 560 бебета, като техният брой е най-голям през август – 199. Положителната тенденция се запазва и през октомври. За първите десет дни на  месеца са проплакали 65 бебета.

 

Жените, които се доверяват на акушер-гинеколозите  в болницата, са от цяла Бургаска област. Голяма част от тях са запознати с условията в отделението, защото посещават Дните на отворените врати, които се провеждат всяка сряда.  В Родилно отделение всеки ден се извършва и интензивна женска консултация в часовете от 10 до 12 часа, която е безплатна. По време на нея се измерва  обиколката на корема, прослушват се сърдечните тонове на плода и се следи развитието на бебето.

 

От началото на 2013 година ражданията в МБАЛ-Бургас  са общо 1497. За сравнение за цялата 2012 година в лечебното заведение са проплакали 1881 бебета.


Филип Филев | 2013-10-13


Добави в Svejo