Зъболекарите длъжни да лекуват по спешност

Денталните медици нямат право да връщат тежки случаи


Зъболекарите нямат право да отказват спешна помощ. Това съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) по повод запитвания от страна на пациенти.

 

Въпросът е уреден в чл. 100, ал. 2 от Закона за здравето. Според него всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем медицински дейности при пациент в спешно състояние, независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статут. Задължението е валидно и за лекарите по дентална медицина, които също се регистрират, като лечебни заведения.  

 


Трябва обаче да се има предвид, че спешната помощ не включва всички видове здравословни оплаквания, а само онези от тях, при които медицинската помощ ще спомогне за предотвратяване на смърт, тежки или необратими морфологични и функционални увреждания на жизнено значими органи и системи. Тук влизат още усложнения при родилки, застрашаващи здравето и живота на майката или плода.

 

Ако обхватът на търсената медицинска помощ е извън посочената, лечебното заведение (не само дентален лекар), може да откаже.


Мариана Маркова | 2013-10-13


Добави в Svejo