Атанасова клати стола на Орешарски

Готвят вот на недоверие за здравеопазване


Колаж: ehograf.infoДо края на годината ще има вот на недоверие за здравеопазване. Това обяви в кулоарите на парламента народният представител от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова.

 

„С 65% ще бъдат ограничени средствата на всички лечебни заведения, без значение какъв прием осъществяват. Това означава, че средствата ще са достатъчни единствено и само за заплати, социални и здравни осигуровки на работещите и нищо друго. Или за лекарства и консумативи, а не за заплати и осигуряване на работещите", обясни Атанасова. Тя е убедена, че всички от сектора ще бъдат на улицата и ще поискат масово оставката на това правителство.

 

„В сферата на здравеопазването се случва нещо скандално. Тезата на Българския лекарски съюз (БЛС) е, че ще се върне времето от 1998 година, когато се налагаше всички пациенти не само да си плащат за престой в лечебните заведения, но да си плащат и консумативите, храната и за това някой изобщо да ги приеме”, обясни Атанасова. Тя допълни, че тази практика лишава не само гражданите от онкологични лекарства, а и децата, болни от левкемия, от животоспасяващо лечение.

 

„Проблемите се задълбочават, затова ако министър Таня Андреева и цялото правителство не вземат адекватни мерки за това болниците да са финансово стабилни, да спрат политическите уволнения на хора, които се справят страхотно с работата си, здравеопазването ни е пред тотална катастрофа”, заяви Десислава Атанасова.

 

„Апелирам към всички, които имат отношение към здравеопазването, към министъра на финансите и министър-председателя да се вземат адекватни мерки по отношение на здравно неосигурените пациенти, средствата, които се осигуряват за бежанците в България и тяхното здравно осигуряване, спешната помощ, по отношение на Националния рамков договор, който БЛС заяви, че няма да се подпише”, каза още Атанасова.


Мариана Маркова | 2013-10-11


Добави в Svejo