Лимит за бебетата от донор

Републикански регистър брои яйцеклетките


Снимка: КИРМ - Плевен, архивАгенцията по трансплантации разработва републикански регистър, в който ще се впишат донорите, използвани във всички ин витро центрове. Ще се регистрира всяка една бременност, за да се проследи броят на родените бебета. Той не трябва да надвишава пет деца от един донор, включително и собствените на жената, решила да дари яйцеклетка. Това съобщи ембриологът от КИРМ"Св. Елисавета" – Плевен Нина Айвазова.

 

„Много се шуми около донорството на яйцеклетки, дори някои го превърнаха едва ли не в „лов на вещици", но това не е така, защото донорството е нещо много интимно и не случайно е анонимно", допълни Айвазова. Тя уточни, че има много семейства, за които това е единственият шанс да имат дете. „Има много жени, които още от млада възраст имат изчерпван яйчников резерв и въпреки че са млади, нямат друг шанс да забременеят, освен чрез ползването на донорски яйцеклетки", обясни тя.

                       

Всички жени донори трябва да отговарят на определени изисквания, които съгласно специална наредба са строго контролирани от клиниките. Това са млади жени на възраст между 18 и 34 години. Те трябва да са клинично здрави, което се установява от лекарска комисия и серия от тестове.  Психолог проверява психичното им здраве като създава профил за всяка една от тях. Едно от задължителните условия е жената да има поне едно здраво родено дете. На жената донор се правят микробиологични тестове за инфекциозни заболявания като ХИВ и хепатит и по този начин рискът е сведен до минимум.


Виолета Христова | 2013-10-11


Добави в Svejo