Танцувайте, за да сте здрави!

Христо Димитров пак се качва на сцената


Танцът е здраве. Това е вруюто на ръководителя на фолклорния ансамбъл „Българе” Христо Димитров. През годините "съчетанието на Съчетанието на българският фолклор с театър" остава запазената марка на ансамбъл „Българе”. „В нашите спектакли са съчетани седем вида изкуство. Театърът, танците и пеенето са основата, но вече въвеждаме мултимедия, каскади. Има най-различни прийоми и ансамбълът ще продължи да се развива. Идеята ни е да правим спектакли не с по-съвременно звучене, от гледна точка на звучене, а от гледна точка на визия, костюми, звук, осветление, а защо не и маркетинг”, каза пред ehograf.info Христо Димитров.

 

В момента трупата работи по нов спектакъл, който носи името „Осмото чудо”. В него, след дълго време отново ще се включи и самият Христо Димитров, който работи по шопската хореография. „Въпреки че съм на преклонната за танцьор възраст от 45 години, и съм на

 

килограмите на Кубрат Пулев

 

всеки ден скачам по почти 2 часа за да направим шопската хореография. За мен, осмото чудо са неравноделните размери в българския фолклор и невероятното богатство и разнообразие в нашите народни песни и танци. Това се среща само на едно място по света, и това е България. Не е ясно защо го има. За мен е чудо, когато едно нещо съществува, но никой не може да каже как се е появило и защо се е появило. Когато се разгадае, вече не е чудо. Досега никой не е разгадал българските народни ритми, а който го направи, трябва да получи Нобелова награда”, споделя Христо Димитров.

 

Заради предстоящото си участие в спектакъла, той вече е започнал да се храни по-здравословно. Набляга на плодовете, но все пак се храни редовно по няколко пъти на ден, нещо, което не е правил в години и именно от нередовното хранене е качил доста килограми. „Откакто започнах да се храня по пет пъти на ден, започнах да отслабвам. Искам обаче да кажа нещо, което не е медицински доказано. Статистиката за това обаче е безпощадна. Хората, които се занимават с танци, имам предвид активно през целия си живот

 

не заболяват от рак в никакви форми

 

Ако това е вярно, България може да излети в космоса. Нямаме колеги които да са заболели и да са активни танцьори. Аз за себе си съм напълно убеден. На всички, които ще прочетат този разговор искам да кажа следното: Танцувайте народни танци, и не се притеснявайте за здравето си!”, казва ръководителят на „Българе”.

За себе си споделя, че вероятността да бъде видян в кухнята е равна на нула, но за сметка на това, има хора, които да се грижат за него. „Ако някога все пак се случи, ще си го отчета за личен провал. За мен това е загуба на време, а десет пъти повече време се губи да се чисти след това. Храня се навън. Вкъщи се варят само мляко и яйца. Нищичко не питам вкъщи. Все едно съм хотел”, разказва с усмивка Христо Димитров. Въпреки наложеното здравословно хранене, той споделя, че не може да устои на сладко, сладолед и шоколад. Трудно му е да устои и на хубав топъл хляб, особено откакто на пазара има хляб „Българе”, който е без мая и се прави с квас.

 

През настоящата 2015 година Димитров ще продължи по работата на два фестивала, които вече станаха традиция. Единият от тях е за  необвързани двойки и се провежда във Велинград. Фестът не е за запознанства, а за тридневен купон и забавления. Танци, музика, курсове по танци и т.н., но характерното е, че не трябва да имат връзка. "От проведените досега фестивали вече имаме две родени деца, имаме две сватби и много двойки, които се запознаха", разказва с усмивка Димитров.

 

Традиция остава и фестивалът в Жеравна, който през тази година ще се проведе за осми път. Миналата година той събра 15 000 души.

 


Силва Агопян | 2015-01-02


Добави в Svejo