Един донор спасява 7 живота

Даряването на орган трябва да се възпитава


Снимко: МБАЛ-СливенПри определени ситуации един донор може да спаси седем човешки живота. Това съобщи д-р Димитър Боянов от МБАЛ „Д-р Иван Селимски“ – Сливен. Той първият лекар, извършил кондициониране на орган за трансплантация в града на сините камъни. „Идеята за донорството трябва да стане идея на цялото общество, да залегне във възпитанието в семейството, в училище, в църквата, да се информират всички за това, че донорството спасява човешки живот”, каза д-р Боянов.

 

За тази година в България има седем донорски ситуации, като две от тях са от сливенската болница. „Донорството спасява живот и решава човешки съдби. Все още не сме използвали целия капацитет на обществото в това отношение. Дарителите, които през тази година ние успяхме да подготвим за този благороден жест, спасиха човешки живот”, заяви изпълнителният директор д-р Васислав Петров.

 

За тази година, освен два донорски случая, е имало и два отказа от близките, стана ясно от изказването на д-р Николай Иванов, координатор на екипа в Сливен, който е получил покана да стане член на Националния съвет по донорство. Според него в сливенска област има възможност за една година да се осигуряват около 6 донора, ако обществото има нагласа и готовност.


Мариана Маркова | 2013-10-10


Добави в Svejo