Ева живее с надеждата за бебе

Вярва, че д-р Стаменов ще пребори заплетения й случай


Може би днес Ева носи нов живот – този на първата си рожба. А може би – не. Преди дни тя приключи с 6-ия си опит ин витро и вече брои дните до теста за бременност. Този ден жените, поели по нейния трънлив път за бебе, чакат като спасение. Ако не видят тъй желаните две чертички, събират сили и средства и продължават напред. Защото знаят, че зачатието е и Божа работа и вярват, че

 

Господ ще отговори на молитвите им

 

Преглъщат поредния неуспех и продължават напред заедно със своите лекари, с които са вече приятели. За Ева обаче вече не съвсем така. Тя знае, че ако чудото и този път не стане, едва ли ще има следващ път.

 

Ева не иска да разкрива самоличността си. Не защото се притеснява да признае публично за проблема, с който се бори. Тя просто не иска да привлича общественото внимание към себе си, защото знае, че момичетата с проблем като нейния са много. Освен чисто емоционален, при тях проблемът вече и

 

финансово обречен

 

Ева е на 32 години. Родена е живее със съпруга си във Велико Търново. Преде 5 месеца губи работата си и сега е на борсата. Разчита на това, че мъжът до нея е на държавна работа със сигурни доходи.

 

Ева започва битката за бебе преди 6 години. Първата губи в родния си град, слушайки как трябва да се успокои, млада е и нещата рано или късно ще се случат. Тя обаче осъзнава, че това едва ли е съвсем така. „Така открих „Зачатие“ и неговия форум. Аз по принцип много чета, а и съм общителна. Споделяйки проблема си, разбрах, че трябва да се обърна към клиника по стерилитет. Избрах д-р Георги Стаменов и неговата

 

клиника „Надежда“

 

Не искам да подценявам другите места, но знам, че ако тук не могат да ми помогнат, никъде другаде няма да успея“, разказа Ева пред ehograf.info.

 

За първия преглед чака 9 месеца – точно толкова, колкото жената носи в утробата си новия живот. Започват прегледи, изследвания и операции. После – 6 ин витро процедури.

 

„Никога не съм изчислявала колко пари сме вложили досега. В сметката обаче, освен процедурите, влизат разходи за пътувания до София, нощувки в хотели, оперативни интервенции и други“, казва Ева. Три пъти чака за одобрение от Фонда за асистирана репродукция (ФАР) към Министерство на здравеопазването и получава три пъти такова. Оттам обаче отпускат до 5000 лева, а на Ева винаги и се налага да доплаща.

 

Фаталното в нейния случай, а и на много жени като нея, е че фондът финансира до 3 опита на двойка. Завинаги. Ева

 

вече няма право

 

да кандидатства. Със съпруга й са теглили потребителски банков кредит в размер на 7000 лева, който още изплащат. Парите им стигат за един опит, който също се оказва неуспешен.

 

„Добре, че нашата община помага на такива двойки като нас с 2000 лева годишно. Аз реагирам трудно на стимулация на яйчниците. Тези пари

 

стигат само за лекарствата

 

Процедурите си ги плащаме сами“, продължава Ева. Спомня си коледното парти на „Зачатие“, където ги сполетява малко чудо. От празничната благотворителна томбола печелят 500 лева. Неголяма сума, която за тях обаче има голяма сила. С нея попълват дупка в поредния си опит, при който за Ева и съпруга й е непосилно да самофинансират изцяло.

 

„Тук е мястото да

 

благодаря на д-р Георги Стаменов

 

Случи се веднъж така, че нямах никаква финансова възможност, а трябваше да продължим. Той направи така, че да не мисля за пари в момента. Този лекар прави невъзможни неща. Когато влизам в кабинета му за преглед, ме посреща с думите: „Здравей, мъко моя!“. Това означава, че не се отказал от моя заплетен случай. Сигурна съм, че ще намери начина да успеем заедно“, убедена е Ева.

 

Надява се този пореден опит да е успешен за нея. Изчислява, че ако нещата се объркат, трябва за няколко години да спрат с опитите, докато съберат пари с лишения. „Нещата много се усложняват. Годинките се навъртат и шансовете ни намалят“, казва тя.

 

Ева вече брои дните до теста. Ева, първата жена, на която

 

вселената е отредила да бъде майка

 

Независимо от всичко, Ева знае, че един ден ще успее, защото мотото на нейната болница е: „Когато вярата срещне надеждата, животът намира начин”.


Цветелина Терзиева | 2013-10-10


Добави в Svejo

Още по темата:

Донорът на сперма е широкоскроен

Един от десет става за донор на сперма

Четиризнаците се прибраха вкъщи

Зачатието е състояние

Психолози помагат за бебе

Андреева поема фонд ин витро

Тризнаци проплакаха в Бургас

Дупница се радва на бебе в епруветка

„Лудогорец“ спасява новородени

21 двойки с шанс за бебе

Всеки шести с репродуктивен проблем

Търново с 12 бебета в епруветка

170 хил. двойки се борят за бебе

Андреева поема ин витрото

Спермограми на половин цена

Девет двойки с шанс за бебе

4500 бебета по-малко

Бебе в епруветка на 40+

Психолози помагат за бебе

15 бона за бебе в епруветка

Габрово чака тризнаци