Наши трюфели за Италия и Испания

Все повече българи се препитават с рядката гъба


Чужди прекупвачи продават родния трюфел за италиански, испански или гръцки. Това разясниха родни бизнесмени. Все повече българи са започнали да се препитават с търсенето и продаването на рядката гъба. По думите им един от най-търсения вид е т.нар бял зимен трюфел, при който изкупната цена може да стигне до 300 лв. за килограм.

 

По-евтини са летните и есенните видове. При тях изкупните тарифи тръгват от 50 лв. и стигат до 200 лв. за килограм. Все по-често чужди фирми купували родния трюфел и го предлагали за свой. Това правели редовно италианците и гърците. Според вещите в бранша чужденците го изкупували на много ниски цени, а докато стигне до потребителя родния трюфел скачал поне тройно.

В момента трюфелите вървят с около от 5 до 30 евро намалени в роден онлайн магазин. В него се предлагат както черни трюфели, така и от по-скъпият им бял вид. Средно цените са надолу с до 30 евро. С от 5 до 10 евро по-тънко излизат тези от дивите гъби, които са по-пресни и са подходящи за консумация. До 20 евро са обявени по-малките видове, които "ловците на трюфели" си купуват, за да си обучават кучетата търсачи.

Според запознати хубавият трюфел се познава по това, че е твърд. Започващият да се разваля пък е мек и пуска влага, поясниха експертите.


Ехограф | 2014-11-19


Добави в Svejo