Липа сваля температурата

Природата помага с били при кашлица и хрема


Липата е най-честият лек в борбата със зимните настинки. Причината е, че тя действа като парацетамол – води до изпотяване и така намалява температурата. Чаят от билката се използва при остри заболявания на горните дихателни пътища. За още по-добър ефект напитката може да се подслади с малко мед, но водата не трябва да е по-топла от 60 градуса. Иначе медът ще загуби здравословните си съставки. Гаргара с растението помага при болно гърло и различни възпаления в устната кухина.

                         

Отдавна е доказано, че лекарствата не са единствената защита срещу настинки, кашлица и хрема. Природата има сила да помогне с билки. Шест лековити растения гонят досадните симптоми на простудата. Освен липата, това са лайката, мащерката, жълтият кантарион, ментата, маточината и липата.

 

Лайката помага при простуда, запушен нос и възпалено гърло. Приготвена с нея отвара подсилва  имунната система и пази организма, когато човек е заобиколен от болни хора. При грип, фарингити и ларингити се препоръчват инхалации.

 

Мащерката е друга ценна билка през зимата. Тя помага при кашлица, тъй като чаят от мащерка има силно отхрачващо действие. Той помага при хроничен бронхит, бронхиална астма, както и при белодробни заболявания.

 

Силата на жълтия кантарион пък е открита още в древността. Днес той се използва в производството на различни лекарства. В него се съдържат вещества, които влияят благоприятно върху здравето и тонуса на човек. Учените смятат, че хипецинът е една от най-важните му съставки. Тя има бактерицидни свойства и действа дезинфекциращо. В зимния сезон билката помага при болно гърло.

 

Ментата съдържа етерично масло и ментол. Техният силен аромат е много полезен при проблеми с дихателните пътища. Тя е цяр срещу синусните възпаления. Маслото от растението се използва за инхалации при остра кашлица.

 

Маточината има болкоуспокояващо и противогърчово действие. Тя е добър лек срещу мигрената, която измъчва много хора през зимните месеци. Също така действа много добре на проблеми с дихателната система.


Ехограф | 2014-11-09


Добави в Svejo