Антибиотици от природата

Ехинацеята е естествен пеницилин


В сезона на вирусите природните антибиотици се превръщат в силно оръжие срещу високата температура и кашлицата. Чесън, ехинацея, лимонов сок и бъз помагат да се предпазим от болести и да ги преборим по-лесно, ако вече са ни нападнали.

 

Според народната медицина чесънът е идеално средство за предварителна защита на организма. Той притежава антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Неговото съединение алицилин не само потиска растежа на патогени в човешкото тяло, но дори ги унищожава при контакт. Силата на чесъна е най-висока, когато е суров, но дори готвенето на високи температури не може да отнеме напълно благотворното му действие. 

                   

Ехинацеята е силен имуностимулант. Тя обаче не е подходяща за деца. Антибиотичният ефект на растението се дължи на ехинакозида. Това съединение е сравнимо по сила с пеницилина. Антибактериалните свойства на ехинацеята се дължат на ехинацеина. Той възпрепятства действието на ензима хиалорунидаза, с чиято помощ бактериите проникват в тъканите.Чайове с пипер или джинджифил предизвикват здравословно потене и се борят със запушените синуси.

 

Лимоновият сок има антисептично действие и допринася с допълнителни запаси от витамин С. Препоръчва се по чаша от тези чайове да се пие всеки ден, като се редуват през 3-4 часа. 

 

Антивирусните свойства на бъза пък са едновременно нежни за тялото и безпощадни за вирусите. Чай или сироп от бъз помагат за освобождаване и откашляне на секрета от белите дробове, като едновременно с това подсилват устойчивостта на организма.

 

Как да си приготвите отварите и в какви дози да ги приемате попитайте специалист.


Ехограф | 2014-11-08


Добави в Svejo