Аптекарите с чипове

В Кюстендил първи въведоха Европейската професионална карта


Снимка: ehograf.infoРегионалната фармацевтична колегия (РФК) – Кюстендил е първата в страната, която въвежда за своите членове Европейската професионална карта. По този повод на официална церемония в Кюстендил всеки един от членовете на колегията получи своята карта, връчена му лично от председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов. В РФК- Кюстендил членуват 98 фармацевти.

                        

„Тази карта ще позволи на фармацевтите индентификация на първо място, на второ място, това ще позволи и защита на пациентите от хора непрофесионалисти в сектора и, на трето място, това ни приближава към добрите европейски практики. В карта е записано личното досие на фармацевта. Има вграден чип, в който може да се слага и електронен подпис. Всеки един пациент ще може да проверява в нашият сайт чрез въвеждането на номера на тази карта, всичко за даденият фармацевт, дали има нужната квалификация, през какви обучения е преминал и др. На РФК- Кюстендил мога да дам много висока оценка. Те бяха кандидат за колегия на годината, като съвсем малко не им достигна, но за следващата е много вероятно това да стане", заяви за Дарик председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов.

 

„Радвам се, че днес по-голяма част от колегията сме тук. Поводът е получаването на Европейската професонална карта. Това е едно от важните събития през тази година за РФК- Кюстендил. Това ще ни постави на едно достойно място до нашите колеги от Европейския съюз. За съжаление тя няма да реши проблемите, които съществуват в нашето съсловие, като например регулация на професията ни;нелоялната, грозна и груба конкуренция на която сме свидетели през последните няколко месеца в Кюстендил. Въпреки проблемите, ако всички сме обединени можем да се справим с тях", каза по време на церемонията председателят на Регионалната фармацевтична колегия- Кюстендил Евгения Димитрова.


Ехограф | 2014-11-02


Добави в Svejo