Баклава събира християни и мюсюлмани

Ловешко село с традиционен празник за изкушението


Ловешкото село, символ на единството и разбирателството между християни и мюсюлмани - Малиново, почете най-сладкия празник в областта - този на баклавата. За трета поредна година местни, а и вече от съседни области, кулинарни майстори извайват своите сиропирани шедьоври. Празникът бе уважен от областния управител Милко Недялков, неговия заместник Юнал Мъстънов и кмета на Ловеч Минчо Казанджиев, съобщиха от пресцентъра на губернатора.

 

3-членно жури, председателствано от преподавателката в Професионалната гимназия по икономика, търговия и услуги инж. Маргарита Караджова, дълго дегустира различните по форма и сладост баклави. „Броят на баклавите всяка година нараства. Първата бяха 20, миналата 25, а тази година са точно 30", подчерта Караджова. Според нея най-добрата баклава се прави от ръчно омесено тесто, което се точи до много фини кори. След това се сиропира с гъст и много захарен сироп, като се добавят ситно счукани орехи. Тя добави, че победителят - баклава номер 1 на Станка Станева от Малиново, е направена съвършено добре с напълно еднакви парчета.

 

Участие в кулинарната надпревара взеха сладкари от ловешкото село Малиново, троянските Дебнево и Врабево, севлиевските Ряховците и Петко Славейково, тетевенските Галата, Глогово, Градежница и Български извор, както и плевенското Буковлък. Организаторите на празника споделиха, че измежду майсторите-сладкари тази година има и мъж.

 

Празничната програма бе изпълнена с много танци, песни и спектакли, изпълнени от читалищни групи и формации от региона.


Ехограф | 2014-10-13


Добави в Svejo