Игра на котка и мишка в парламента

С родилни мъки тръгна заседанието за вота


Игра на котка и мишка предшества дебатите по вота на недоверие в парламента. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисова и председателят на Народното събрание започнаха с надлъгване пленарното заседание, по време на което трябва да се проведат дебатите по внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски".

 

В крайна сметка с родилни мъки бе даден ход на заседанието. Миков надхитри Бойко като поиска от квесторите да преброят депутатите в залата, а не да разчита на регистрацията. Това се случи след 30-минутна почивка заради липса на кворум. Хората на Борисов бяха в залата, но отказаха да се регистрират.

 

След преброяването на квесторите обаче се установи, че в залата има 207 народни представители при необходими 121 за начало на заседанието. От ГЕРБ се противопоставиха на този ход на Миков. От своя страна председателят на парламента заяви, че щом не са съгласни, от парламентарната група на ГЕРБ да поискат Конституционният съд да реши дали днешното заседание на Народното събрание е законно или не.

 

Според заместник-председателя на парламента Мая Манолова депутатите от ГЕРБ се държат като "селски отбор и стават за смях", а според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ръководството на парламента трябва да подаде оставка незабавно, защото не могат да си оранизират заседанието.

 

Вчера заседанието се провали именно заради липса на кворум.


Христо Михайлов | 2013-09-26


Добави в Svejo