Зехтинът пази от рак и инсулт

Укрепва костите и имунитета


Зехтинът е най-здравословната от масовите растителни мазнини. Усвоява се лесно от организма и не увеличава холестерола, който крие риск за инфаркт и инсулт. Медицината дори смята, че редовното използване на зехтин дори може да намали лошия холестерол.

               

Зехтинът съдържа повече мононенаситени мастни киселини, отколкото всяка друга мазнина или масло. Богат е и на антиоксиданти, особено студено пресованият. Нарича се така, защото извличането му от маслините става само по механичен път - с натиск и изцеждане на смачканите плодове без използването на топлина или химикали.

 

Маслиновото дърво е вечнозелено и много дълголетно. Най-старите екземпляри в света може да се смятат за набори на българската държава - по 5-6 души не могат да обгърнат ствола на вековните екземпляри. От засаждането на фиданката до първия плод обикновено минават 5-8 години. В глобален мащаб има над 800 милиона маслинови дръвчета, за най-плодородни и ценни се смятат видовете, които отглежда Испания. У нас по обясними причини най-популярен е гръцкият зехтин.Благодарение на уникалния баланс между полезните съставки, зехтинът не само пази сърцето и чисти плаките от кръвоносните съдове, но понижава кръвната захар, укрепва костите и имунитета, подобрява работата на жлезите с вътрешна секреция, на черния дроб и панкреаса, на стомаха и червата. И се твърди, че дори намалява риска от рак.

 


Ехограф | 2014-10-05


Добави в Svejo