Жена роди с чужда матка

Случаят е революция в борбата със стерилитета


36-годишна шведка стана първата жена в света, която е родила след присаждане на матка, пише британското списание за медицина "Дъ Лансит", цитирано от БГНЕС. Изданието определя случая като революция в борбата със стерилитета. Майката и бебето са добре. Новороденото е с тегло 1,775 кг и се е появило на бял свят чрез цезарово сечение в 31-та седмица от бременността.

 

Жената е родена без матка, но яйчниците й функционират. Присадената матка е на 61-годишна жена, която е семейна приятелка, а менопаузата й била преди 7 години.

 

Матката е била трансплантирана миналата година, а реципиентката е била подложена на ин витро оплождане. Година след трансплантацията ембрион в много ранен стадий е вкаран в присадения орган. Три седмици по-късно тестът за бременност бил положителен.

 

"Нашият успех се базира на повече от 10 години интензивни изследвания на животни и хирургично обучение от нашия екип. Той открива възможност за лечение на много млади жени по света, които страдат от безплодие на матката. Нещо повече, ние демонстрирахме възможността за присаждане на жива донорска матка, дори от донор в пост менопауза", сподели за изданието ръководителят на революционния експеримент проф. Матс Брестрьом от университета в Гьотеборг.


Ехограф | 2014-10-04


Добави в Svejo