Канадски милиардер се завърна у дома за ЧРД

Ако ме питате днес, не бих заминал, споделя Игнат Канев


Канадският милиардер Игнат Канев се завърна в България, за да отпразнува 88-ия си рожден ден. Бизнесменът е роден на 6 октомври 1926 г. в русенското село Горно Абланово, като тази година отново ще спази традицията да подари нещо за празника си на обществеността. Миналата година през октомври бе открит "Канев център" в Русенския университет, построен с финансовата подкрепа на българина, а сега на 6 октомври ще бъде открит новият културен дом в родното село на Игнат Канев.

 


Канев ще остане в родината само седмица, като през това време има напрегната програма с много срещи. Една от тях бе днес с кмета на Русе Пламен Стоилов, с когото иска да популяризират заедно културните забележителности на Русе и региона. Той се срещна и с президента Росен Плевнелиев, който бе в крайдунавския град за откриването на новия завод за авточасти.
 


"Ако ме питате днес, никога не бих емигрирал. Това е присадено дърво. На 25 години да отидеш в държава, в която не знаеш език и нямаш близки, е много трудно. Но днес нещата са различни. На 26 април в Канада празнуваме Ден на България, построих най-голямата наша църква извън България и съм намерил работа на повече от 700 българи в Канада", споделя Игнат Канев.

 

Първата вечер след пристигането си в Русе Канев е посетил и модерния център на негово име в университета. "Още снощи ходих, в тъмното да видя светлините как са, много ми хареса. Много съм доволен, всичко стана много бързо, много хубава работа и добри майстори имате", сподели Канев.

Той разгледа с огромно удоволствие и новия Екомузей с аквариум, който отвори врати в Русе преди броени дни.  Най-важните събития обаче предстоят на 6 октомври. Те са свързани с изграждането на културния център в Горно Абланово, който е стара мечта на милиардера. Той е вложил над 300 000 лв. в построяването му.

"На 6-ти ще празнуваме. Хем рожден ден, хем отваряне на центъра. Ще има библиотека, ще има там за сватби, кръщене, различни беседи. Така че да има хората къде да се събират и няма да има нужда 40-50 км да идват в града да търсят зала, като се женят. Ще си имат всичко там", каза още Канев.

Той призна, че силно го тегли към родния край и затова все по-често се завръща в България и Русе. "Колкото по-остарееш, толкова по-милееш", каза с усмивка милиардерът. 


Силва Агопян | 2014-10-02


Добави в Svejo