Настинки препънаха вота

Заседанието пропадна заради липса на кворум


Първият вот на недоверие срещу правителството не се състоя. Заседанието бе закрито, тъй като в залата не баха преброени 121 депутати и така не се събра необходимият кворум. След 15-минутната почивка нямаше нови попълнения и председателят Михаил Миков разпусна народните избраници.

                       

„Сега е сезон на настинките и вирусите. Вероятно са нападнали и депутатите”, шегуваха се в кулоарите на парламента.

 

За началото на заседанието в 9 часа сутринта се регистрираха едва 97 души. Сред тях не бяха народните представители от ГЕРБ, които влязоха в залата, но не се регистрираха. Хората на Атака, които обикновено осигуряват кворум на БСП и ДПС, са на семинар в Брюксел. Червените не скриха възмущението си ГЕРБ, че не са проявили политическа отговорност.

 

Суетнята н парламента бе подклаждана от рехава група протестиращи на кафе пред северния вход на Народното събрание.

 

Орешарски: ГЕРБ не са убедени в мотивите си

 

ГЕРБ не са убедени в мотивите си, коментира министър-председателят Пламен Орешарски след края на днешното парламентарно заседание, на което дебатите по вота на недоверие не се състояха. „Ние сме тук, както виждате, подготвили сме се“, отбеляза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред журналисти. „Виждате колко несериозно е отношението на ГЕРБ към собствените им вотове на недоверие, които внасят. Нелепо е да коментирам техните идеи за вот на недоверие“, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в отговор на журналистически въпрос. „Готов съм да отговоря на въпросите към мен“, изтъкна министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Според него атаката на опозицията е неаргументирана. Г-н Данов каза, че в момента министерството на инвестиционното проектиране функционира в намален състав, като предстои през следващата седмица ведомството да се премести в сградата, в която ще продължи да  работи.

 

Бойко: Правителството е заложник на Атака

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов – едно към едно:

 

Това правителство не може да съществува без Атака и няма как да избягат от тази тема. Аз съм победител днес. Няма заседание на парламента, което да защити това пагубно за България правителство. Вотът на недоверие успя.
 

 Аз съм в парламента и наблюдавам провала на тази тройна коалиция. Не само от Атака. БСП и ДПС си провалят правителството. Няма ги в залата, не могат да си осигурят кворум. Те самите не си подкрепят правителството.

 
Вот на недоверие дали е по една, по втора или по трета политика или цялостен вот няма значение. Вот на недоверие означава, че има недоверие към това правителство. Една от партиите го е внесла. Самият факт, че те не могат да се съберат, да си защитят правителството, е пълен успех на вота на недоверие.

Това е победа на всички демократични сили, които имат възможност да видят, че това правителство се крепи на привържениците на Атака, да видят, че държат БСП и ДПС във властта. И най-вече, че БСПП и ДПС не могат сами да си съберат депутатите. Дори Сергей Станишев го няма.


Виолета Христова | 2013-09-25


Добави в Svejo