Искат от Цацаров истината за Пламен

300 дариха кръв за Ян Палах от Варна


Половин година след смъртта на Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари в центъра на Варна, Районна прокуратура в морския град все още не е оповестила какво точно се е случило. Това съобщават от едноименната фондация. Оттам са изпратили писмо до местните магистрати с копие до Върховна касационна прокуратура, главния прокурор Сотир Цацаров и Окръжна прокуратура – Варна.

 

„Обръщаме се към Вас във връзка с воденото от Районна прокуратура Варна разследване на причините за смъртта на Пламен Горанов – младият мъж, който на 20.02.2013 г. се запали пред главния вход на Община Варна, в резултат на което почина на 03.03.2013 г.”, се казва в писмото. В него се посочва, че актът на Пламен, който бил мотивиран с искането за оставката на варненския кмет и общински съвет, предизвика изключително силен отзвук не само в България, но и по света като безпрецедентно дръзка проява на граждански протест. В деня на трагичния инцидент министър председателят на Република България подаде оставка.

 

„Докато Пламен Горанов беше в изключително тежко състояние в болница, над 300 души от цялата страна дариха кръв за него, а след смъртта му, по решение на правителството на 06.03.2013 г. беше обявен ден на национален траур. Малко по-късно тогавашният кмет на Варна също подаде оставка. Междувременно Района прокуратура Варна образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за разследване на евентуално престъпление по чл. 127 от НК – подпомагане или склоняване към самоубийство”, се казва още в писмото.

 

Фондация „Пламен Горанов” е учредена от най-близките приятели на българския Ян Палах, които го познаваха и обичаха от години, и за които неговата смърт е тежка и непрежалима загуба. Целта на Фондацията не е да героизира или политизира личността на Пламен Горанов, а да запази чиста неговата памет, да съхрани творчеството му и да съдейства за популяризирането на идеите и ценностите на този уникален млад човек.

                               

„На 24.07.2013 г. Варненската районна прокуратура обяви, че разследването за смъртта на Пламен Горанов е приключило и резултатите ще бъдат обявени на 30.07.2013 г.”, припомнят от фондацията. Оповестяването на тези резултати обаче не се осъществи и до днес, без да се дадат каквито и да е обяснения. „Притесняваме се, че се прави опит да се скрие истината от обществото. Като цяло, от самото начало позицията на Варненската районна прокуратура по въпроса какво точно се е случило пред Община Варна сутринта на 20.02.2013 г. е непоследователна и противоречива. Това буди недоумение, в светлината на факта, че разследващите органи разполагат с видеозаписите от камерите пред Община Варна, които са запечатали всички подробности около трагичния инцидент”, посочват от фондацията.

 

Оттам посочван, че като най-близки приятели на Пламен Горанов, които добре познават неговия характер и мироглед, и които са поддържали контакт с него до последните дни преди трагедията, изразяват своята категорична позиция, че пламването му пред сградата на Община Варна не е самоубийствен акт, а вероятно е фатална грешка в дръзкия му план да постави ултиматум пред корумпираната управа на морския град.

 

В подкрепа на тази теза те посочват редица факти, които несъмнено следва да са били установени от прокуратурата в хода на разследването.

 

Пълния текст на писмото четете тук.


Мариана Маркова | 2013-09-25


Добави в Svejo