Лекуват безкръвно простатата

Спасяват пациенти с щадяща процедура


За първи път в България бе направена простатна емболизация. Процедурата е безкръвна, абсолютно безболезнена, а ефектът от нея се усеща от пациентите само часове след интервенцията. Методът се прилага на пациенти с доброкачествено разрастване на простата.

 

Емболизацията бе направена на трима пациенти в МБАЛ „Медика – Русе” от проф. д-р Никифор Рарес, лекар в Центрове за върхови постижения ARES, болница Ponderas, Букурещ и доц. д-р Елисавета Вълчева – началник отделение „Образна диагностика, инвазивна и интервенционална рентгенология” в Национална кардиологична болница – София.

 

Доброкачественото разрастване на простата е заболяване с висока честота при мъжете над 50 години, които имат проблеми с уринирането и се налага поставянето на катетър, което практически ги лишава от нормален живот, коментира доц. Елисавета Вълчева.

 

„Чувствам се прекрасно. Не съм очаквал, че може да имам такова подобрение. Исках да си тръгна веднага след интервенцията, но ме задържаха ден – два за наблюдение”, коментира Гарабед Бахдасарян. Той и още двама пациенти бяха първите българи подложили се на простатна емболизация. В световен мащаб, методът е все още малко познат, като до момента на него са се подложили около 1000 души, допълни доц. Вълчева.

 

Над 100 лекари от цялата страна се включиха в Третото издание на „Русенски ендоваскуларни дни”. Сред тях бяха специалисти уролози, рентгенолози, съдови хирурзи, кардиолози, нефролози и общопрактикуващи лекари. Акцент в тазгодишното издание на форума бе поставен върху урологичните заболявания.

 

За четвърти път гост на Лечебни заведение „Медика” бе проф. д-р Джанлука Ригатели от болница „Ровиго” – Венеция, който представи ендоваскуларни методи за лечение на периферно-съдовата болест.  Той изрази задоволството си, че отново е в Русе и сподели, че инвазивната лаборатория на „Медика” е сред водещите в страната ни като обем и качество на интервенции на периферните съдове. 


Силва Агопян | 2014-09-28


Добави в Svejo