Скатавка с пенсионерските такси „джипи“

Държавата държи личните лекари на сухо от юли


Личните лекари не са получавали от юли пари от такси за прегледи на пенсионери. Това става ясно от писмо на джипитата до служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков. Копие от документа е изпратено и до управителя на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова, Кирил Ананиев – председател на Наздзорния съвет на касата, и медиите.

 

„Уважаеми дами и господа, за пореден път е налице забавяне в изплащането на разликите в „потребителските такси“ с повече от двадесет дни спрямо законово определения срок, което се превръща в системно неспазване на законовите разпоредби“, се казва в писмото. В него се припомня, че дължимите суми за посещение при лекар от пенсионери се осигуряват от държавния бюджет и са ангажимент на правителството. Заплащането на тези суми се извършва чрез районните здравно-осигурителни каси до 5 работни дни след постъпване в НЗОК на трансферните средства от Министерството на здравеопазването.

 

„Към днешна дата не са изплатени дължимите суми за месец юли, а са отчетени и фактурирани и тези за месец август. Настояваме плащанията да се извършат до края на месец септември. Настояваме също да получим еднозначен отговор на следните въпроси, които касаят и нашите пациенти. Първо, дали са осигурени необходимите средства от държавния бюджет за покриване на разликата в дължимите суми при посещение на лекар на пенсионери. Второ, ако не са осигурени тези средства, ще постановите ли и кога пациентите отново да заплащат пълния размер на дължимите суми за посещение при лекар“, се казва още в писмото.

                                                                   

 


Мариета Серафимова | 2014-09-27


Добави в Svejo