Лешниците – полезни за бъдещите майки

Ядките гонят рака, пазят сърцето


Лешниците се смятат за изключително енергийна храна, заредена със здравословни хранителни вещества, които са изключително важни за нашето здраве. Проучванията показват, че в 100 грама лешникови ядки се съдържат над 600 калории.  Тези божествени ядки са богати на мастни киселини, част от които спомагат за намаляване на лошия холестерол и увеличаване на добрия холестерол.

 

Проучванията сочат, че добре познатата ни средиземноморска диета, в която присъства изобилие от мононенаситени мастни киселини помага да се предотвратят заболявания на коронарната артерия и изграждането на положителния здравословен профил на липидите в кръвта. Малките и хрупкави лешници и са богати на фибри, витамини и минерали, и са пълни с многобройни фито-химикали. Като цяло те защитават от различни болести и дори от рак.

 

Лешницитеса изключително богати на фолиева киселина, която е уникална характеристика на тези ядки - 100 гр. пресни ядки съдържат 113 микрограма от нея, което е около 28% от препоръчителния дневен прием на този витамин.

 

Фолиевата киселина е важен витамин, който помага за предотвратяване на мегалобластна анемия и най-важното - дефекти на невралната тръба при новороденото.


Лешниците са отличен източник на витамин Е, съдържат около 15 грама на 100 грама ядки. Витамин Е е мощен липид и разтворим антиоксидант, необходим за поддържане на целостта на клетъчната мембрана на лигавиците и кожата, като я предпазва от вредните свободни радикали.

Тези ядки, като и бадемите, са лишени от глутен и следователно са безопасни алтернативни източници на храна, които могат да бъдат използвани в спазването на безглутенова диета.

 

 

Лешниците са заредени с много важни В-комплекс витамини като рибофлавин, ниацин, тиамин, пантотенова киселина, пиридоксин (витамин В-6) и фолати. Те са богат източник на минерали като манган, калий, калций, мед, желязо, магнезий, цинк и селен. Желязото помага за предотвратяване на микроцитна-анемия. Магнезия и фосфора са важни компоненти на костния метаболизъм. Лешниковото масло има приятен вкус и аромат и отлични стягащи свойства. То помага да се поддържа кожата добре защитена от изсушаване. Маслото също се използва в готварството и като помощник в традиционната медицина и масажната терапия, в ароматерапията, и във фармацевтичната и козметичната промишленост.


Ехограф | 2014-09-22


Добави в Svejo