Германия мина на наш метадон

26 контрабандни опаковки спипаха край Русе


Снимка: Митница РусеРусенски митнически служители откриха 26 опаковки с течен метадон в микробус с варненска регистрация, пътуващ от България за Германия. При излизането му от страната през ГКПП Дунав мост микробусът е насочен за щателна проверка на багажа на пътниците.

 

Наркотичното вещество е било укрито в една от четирите чанти, които се намирали сред останалите куфари и сакове в превозното средство, но били посочени от водача на микробуса като “непридружаван багаж”. Според него чантите му били дадени от собственика на фирмата с указания да ги занесе до Германия, където ще му се обадят за тях.

 


Направеният полеви тест е показал наличието на наркотично вещество, но точната концентрация на наркотика ще се изяснява от назначената по случая експертиза. Всяка от опаковките е с различна концентрация на метадон – между 70 и 105 мг.

 

По предварителни данни получател на пратката е трябвало да бъде лице, включено в метадонова програма. По случая е образувано дознание по описа на Митница Русе, а наркотикът и микробусът, с който е транспортиран, са задържани.

 

Метадонът е синтетичен опиат, подобен на морфина, но без неговия еуфоризиращ ефект, обясниха лекари. Действа за период от 24-36 часа. Използва се за заместително лечение при хероинова зависимост. Приема се през устата, веднъж дневно и осигурява липсата на абстинентни симптоми.


Мариана Маркова | 2013-09-23


Добави в Svejo