Прощаваме се с Валери Петров

Поклонението е в Народния театър "Иван Вазов"


Прощаваме се с Валери Петров. Поклонението пред тленните останки на големия български поет и списател ще бъде днес от 11 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов" в столицата. Роднини, близки, приятели и почитатели ще си вземат последно сбогом с гения на стиха.

 

Валери Петров издъхна след инсулт тази сряда, 27 август, на 94-годишна възраст. Макар и лекар по образование, Валери Меворах, както е истинското име на Валери Петров, ни завеща огромно наследство от лирична и сатирична поезия с открояващ се стил, книги за деца, сценарии за филми, няколко пиеси. Дете на адвокат и учителка по френски език, поетът учи в италианското училище, след което завършва хуманитарна медицина.

 

Някъде между работата си в Радио София и участието си като военен писател в Отечествената война, работи и като лекар във Военна болница и в Рилския манастир. През 40-те години на миналия век работи е част от българската легация в Рим като аташе по печата и културата. Бил е редактор в Студия за игрални филми, редактор на издателство "Български писател", както и народен представител в 7-ото Велико народно събрание.

 

Освен с увековеченото сътворено от него, Валери Петров е известен с преводите си на Уилям Шекспир на български език, които завещава на поколенията. Валери Петров е академик на БАН от 2003 г., вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради Пет приказки, номиниран е за Нобелова награда. През 2013 г. е удостоен с Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент - за принос към българската култура и разбирателството между нациите.


Ехограф | 2014-08-29


Добави в Svejo