2/3 от асансьорите – побългарени

Няма части за съоръжения от 80-те години


За 2/3 от асансьорите в България липсват качествени резервни части. Това важи за съоръженията, произведени преди края на 80-те години на миналия век, които са около 80 000 от общо близо 120 000. Оригинални части за тях вече не се произвеждат, а ремонтите се правят с детайли, изработени в работилници и леярни.

 

 

1968-а е годината, в която е произведен и асансьорът на бул. "Цариградско шосе" в столицата, който падна и причини смъртта на една жена преди седмица. Асансьорите в повечето блокове у нас, както и частите за тях, са произведени в ликвидирания от години завод в софийския квартал "Гара Искър". Има все още фирмен магазин за резервни части за българските асансьори, но в момента не работи и никой не може да обясни защо. Самият магазин е с размери два на четири метра.

 

 

Наоколо има няколко работилнички, в които наред с части и детайли за други машини се изработват и асансьорни детайли. Но техниците се оплакват, че са некачествени и бързо се повреждат. "Например зъбните колела, които се правят у нас, се износват за половин-една година. Малко по-добро е положението с вратите и с някои отделни детайли, но като цяло правим много компромиси", коментира председателя на асансьорната асоциация Валентин Маринков през „Труд”.

 

В района на "Гара Искър" има един по-голям търговец на резервни части. Той обаче продава части за нови асансьори, внесени от Турция, Китай, Италия и др. държави.


Според основателя на фирмата производител на асансьори "Изамет" Илия Златанов сегашните производители на части са "измислени". "Това са малки, измислени работилнички на бивши служители на завода. По принцип 20 години след като е спряло производството на един асансьор, заводът е длъжен да прави резервни части за него, но в случая не се получи", каза Златанов. По думите му, когато е основавал своята фирма през 90-те години, е искал да купи поне машините на стария завод, но са му отказали.

 

Чертежи на стари български асансьори са се запазили само в едно от поделенията на бившето държавно-стопанско обединение "Асансьоростроене", което се намира в пазарджишкото село Ветрен. От 2005 г. то е приватизирано и се нарича фирма "Аспект".


Ехограф | 2014-08-26


Добави в Svejo