Земетресения от Анадолския разлом

Трусовете разлюляха и България


Земни трусове хвърлиха в паника хората в Гърция тази сутрин. се дължат вероятно на активирането на Анадолския разлом, твърдят гръцки сеизмолози, като уточняват, че няма основания за тревога.

 

Общо пет земни труса са били регистрирани рано днес в Гърция. Най-силният е бил с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер в района на Халкидики. В България също са усетени някои от трусовете. Единият е бил 4,9 по Рихтер. Той е регистриран в 8,29 часа българско време.

 

Епицентърът му е бил на 13 км от Полихроно, разположено в южната част на полуостров Касандра на Халкидики, съобщава американският център за изследване на земетресенията. Междувременно слабо земетресение с магнитуд 2.3 е регистрирано на 62 км от София, съобщи Европейският сеизмологичен център. Трусът е на дълбочина 15 км и е регистриран в 8.49 часа.

 

Земетресение с магнитуд 2.3 по скалата на Рихтер е регистрирано и в района на Рилския манастир от Европейския средиземноморски сеизмологичен център, съобщи Блиц. Земетресението е станало в 10:16 ч. българско време. Дълбочината му е 19 км. Епицентърът е на 61 км южно от София, на 18 км североизточно от Благоевград.

 

 


Ехограф | 2014-08-22


Добави в Svejo