Бебета с хернии

Срещат се пет пъти повече при момчетата


Ингвиналната херния /в слабините/ при момчетата се среща пет пъти по-често от тази при момичетата. Това сочат справки на детските хирурзи в Многопрофилна болница за активно лечение „Медика – Русе”. Десетки родители са потърсили помощта на специалистите в лечебното заведение заради подобен проблем при децата си.

                           

Лечението на херниите  е само едно – с оперативна намеса. За малките пациенти, настанени в Хирургично отделение, се грижи екип от специалисти, сред които са лично началникът на лечебното заведение д-р Ивелин Йоцов и специалистът в областта на детската хирургия д-р Петър Хаджимитев.

 

Най-малкият пациент с херния, за който са се грижили в МБАЛ „Медика – Русе” е бебе на по-малко от два месеца.

 

Хернията е най-често срещата хирургична патология при деца. Преобладават ингвиналните хернии /слабинните/, следвани от пъпната и бедрената херния. При децата се срещат и различни видове вродени хернии на диафрагмата.

 

По време на ембрионалното развитие зародишите на двата тестиса се спускат от коремната кухина към скротума /тестикуларните торбички/. При това, те увеличават коремната ципа и се образува връзка между корема и скротума. Тази връзка остава отворена при 85% от новородените и в 50% към края на първата година, след което се затваря окончателно. „Нейното съществуване все още не означава херния, но в случай, че тя се появи, операцията не трябва да се отлага, защото съществува реална опасност от увреждане на коремни органи и тестисите, ако се получи заклещване на херниалното съдържимо”, коментира д-р Ивелин Йоцов.

 

Той поясни, че хернията може да се появи по всяко време. При по-големите деца тя се забелязва като подутина над слабинната тъкан /начална херния/, която се появява при усилие и се прибира спонтанно или след лек натиск.

 

Често първата проява на хернията е нейното заклещване, което се е получило след физическо усилие. При момиченцата, хернията се показва като топчеста подутина над сгъвката на крайника и често се заклещва. Тогава малкото дете става  неспокойно и плаче. По-големите момчета понякога крият от родителите си проблема, но все пак е добре той да бъде споделен, за да бъдат заведени навреме при специалист.

 

 


Силва Агопян | 2014-08-18


Добави в Svejo