Петокласници се друсат със синтетика

Хероинът вече не е на мода


В последния доклад на европейския мониторинг България е на второ място по употреба на синтетична дрога. Говорим за деца от пети и шести клас, които масово употребяват наркотици. При нас на консултации съм виждал 14-годишни с видимо изразени проблеми. Това казва Желяз Турлаков, шеф на наркокомуната в Банкя.

 

„Няма държавна политика по отношение на наркозависимите. Никога не е имало адекватни действия, които да отговарят на ситуацията. Бройката на зависимите се увеличава през годините, променя се профилът им“, допълва Турлаков пред „Телеграф“, цитиран от Блиц. Според него синтетичната дрога вече е новият акцент на наркопазара. „Хероинът отдаван не е на мода. Така е в целия свят. България не е самотен остров. 300 000 души ежедневно употребяват различни видове вещества, в тях влизат амфетамин, кокаин, синтетика, дори трева“, казва още шефът на наркокомуната.

 

Той е категоричен, че държавната политика спрямо наркозависимите трябва коренно да се промени. Пример за това е лечението на пристрастените към хероин. „Те се лекуват с метадонови програми, но така се получава два пъти по-лошо. Ако държавата ги беше грижа за тях, щеше да следва добрите европейски практики. Навсякъде в Европа метадонът е безплатен, няма платени и частни програми. Хората го получават независимо дали са с осигуровки или без“, заявява Желяз Турлаков.


Ехограф | 2014-08-13


Добави в Svejo