Европа търси 1 млн. доктори

С 300% ръст на чуждестранните студенти във Варна


Не само в България има остър недостиг на лекари, проблемът е в цяла Европа. Така ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Красимир Иванов обясни няколкократното увеличение на чуждестранни студенти, избрали да учат медицина в морската столица. С 300% се е увеличил броят на студентите с англоезично обучение през новата учебна година, а държавната поръчка – с 50 на сто, обясни той. По думите му в цяла Европа са необходими още около 1 млн. медици, които няма как да бъдат обучени в близките години.


Кандидат-студентската кампания в Медицинския университет това лято е била доста успешна. Над 3500 са студентите във висшето училище, чуждестранните са 750 от 34 държави в света. Само през тази година са приети над 250 от Германия, Швеция, Великобритания, Турция, Гърция и др. Добрата популярност на университета сред чуждите държави проф. Иванов обясни с активна кампания, както и с липсата на лекари в целия свят.


„В последните 2–3 десетилетия лекарската професия не е привлекателна за младите хора. Това е глобален европейски и национален проблем. Тя изисква голяма инвестици, която се възвръща изключително бавно и трудно. Не на последно място негативното отношение към лекарите от страна на обществото също отблъсква младите. Хората трябва да осъзнаят, че лекарите помагат, но не са богове. Това свръхочакване към медиците доведе до негативно отношение. Ежедневните скандали и посегателства над лекари също са недопустими”, подчерта ректорът на МУ, цитиран от Дарик. Той призова да се обръне внимание на общественото отношение към лекарите чрез положителни кампании, без да се вадят негативни глобални изводи от частните случаи.
 

Проф. Иванов призна, че много наши специалисти напускат страната, привлечени от по-добрите условия в други държави. Това са по-скоро напреднали в професията лекари, които получават възнаграждения от 3-4 хил. евро, специализация, жилище, работа за семейството, училище за децата.


Христо Михайлов | 2013-09-17


Добави в Svejo