Неофит благослови топлия обяд за децата

Света литургия в деня на Варя, Надежда и Любов


Снимка: ehograf.info, архивС благословията на българския патриарх Негово Светейшество Неофит Габрово откри Втората национална кампания на БЧК „Топъл обяд в училище за нуждаещи се български деца”. Светата литургия бе отслужена тази сутрин в Деня на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов в православния храм „Света София”. Гост на тържествената литургия освен Неофит бе и председателят на Народното събрание на Република България Михаил Миков.

 

Благотворителната кампания се организира по повод 135-ата годишнина на БЧК в партньорство с Българската православна църква. Тя е под патронажа на световноизвестната актриса и певица от български произход Силви Вартан и с подкрепата на асоциация „Силви Вартан за България” и Партньорската мрежа за благотворителност на БЧК .

 

12 000 деца годишно отпадат от училище по социални причини. Основната цел на кампанията е да се осигури безплатен обяд на сираци, безпризорни, деца на самотни родители и от социално слаби семейства. Крайната цел – да се  подпомогне физическото им развитие, да се намали заболеваемостта и да се елиминират опасностите на улицата - трафик, проституция, наркомании. Много често осигурената от БЧК безплатна храна е единствената причина тези деца да посещават училище.

 

Всеки може да подкрепи хуманното дело чрез SMS на номер 1255 (за всички мобилни оператори), чрез онлайн дарение на интернет страницата на БЧК, в мобилните касички на организацията в православните храмове в Габрово, Севлиево, Трявна и Дряново и по банков път. Банковата сметка е на сайта на БЧК.

 

Програма  „Топъл обяд” е създадена през 2004 година и се реализира в рамките на Партньорска мрежа за благотворителност на БЧК. За осем години благодарение на партньори и дарители близо 7000 деца се върнаха в училище и бяха осигурени 489 673 обяда.


Филип Филев | 2013-09-17


Добави в Svejo