Спасиха жена с гроздовидна бременност

Животът на родилката висял на косъм


Лекарите в столичната Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Св. София“ спасиха жена с рядко срещаното заболяване мола хидатидоза, по-известно като гроздовидна бременност. Тя се среща веднъж на 2000-3000 бременни, като най-често проявата е при жени в по-зряла репродуктивна възраст. При гроздовидната бременност плацентата е пълна с вода, поради което се образуват мехурчета, а износването на бременността е неосъществимо. Лекарите в „Св. София“ се сблъскват със заболяването веднъж на 2-3 години.

                    

Преди седмица диагнозата е поставена на 44-годишната пациентка с желана бременност, потърсила медицинска помощ, поради вагинално кървене. При първоначалния преглед лекарите констатират, че плодът е загинал и изразяват съмнение за мола хидатидоза. Наличието на гроздовидна бременност е потвърдено от специалистите в Отделението по патология на бременността и жената е преместена в еднодневната хирургия, където е пристъпено към кюртаж. Поради ниското разположение на плацентата до цервикалния канала, където кръвооросяването е силно изразено, с премахването на мехурчетата започва кървене. Пристъпва се към маточна тампонада. За по-голяма сигурност специалистите преместват жената в операционната с готовност за оперативна намеса. На път за операционната зала кървенето става обилно, а жената получава хеморагичен шок. Тежкото състояние на пациентката налага незабавното отстраняване на матката, което спасява живота й. Няколко дни жената прекарва в реанимация, където се полагат изключителни грижи за стабилизирането й.

 

„Благодарение на изключителния професионализъм и адекватната и бърза реакция на лекарите, животът на пациентката е спасен и тя вече е в добро състояние и е изписана от болницата“, каза заместник-директорът на Първа САГБАЛ „Св. София“ д-р Валентина Григорова.


Нора Арабаджиева | 2014-07-29


Добави в Svejo