Праскови за здраве и вечна младост

Древните са вярвали, че носят безсмъртие


Снимка: УикипедияЛечебните свойства на прасковата са известни от древността. Родината й е Китай, където тя е била почитана и обожествявана. За древните китайци тя е символизирала дълголетието, здравето и безсмъртието, затова богът на дълголетието Шоусин винаги е бил изобразяван с праскова в ръка. Вярвало се е, че редовната й консумация води до безсмъртие.

 

В Европа, където символизира дълголетието и семейното щастие, най-напред става популярна във Франция и Италия. До 1616 година познатата праскова са само мъхеста, но градинари-любители създават новия сорт гола праскова, наречена „Нектарина”.

 

По време на Средновековието някои лекари смятали прасковите за отровни и използвали само листата им. Оказва се, че те имат силни целебни свойства.

 

Лечебен и диетичен е и самият плод – съдържа пектин, каротин, етерични масла, органичните киселини лимонена, ябълчна, винена, елемените желязо, калий, фосфор, мед, манган, цинк, магнезий и селен. Прасковите са с високо съдържание на витамин С – само един плод доставя на организма ¾ от необходимата дневна доза. Другите витамини са от групата В, фолиева киселина, витамин РР, Е, К. Костилката съдържа горчиво бадемово масло и витамин В17.

 

Много от ценните вещества в плода се запазват при консервиране, сушене, печене.

 

Благодарение на високото съдържание на калий, прасковите са полезни при аритмия и нарушен сърдечен ритъм. Плодовете имат леко диуретично действие и се препоръчват на хора с високо кръвно налягане.

 

Високото съдържание на витамин С придава на прасковата мощно антиоксидантно действие. Освен че забавят стареенето, плодовете неутрализират ефекта на свободните радикали, с което предпазват организма от образуване на злокачествени заболявания.

 

Прасковите помагат за по-доброто храносмилане. Плодът е изпитано средство против нервен стомах и спомага за стимулират образуването на хемоглобин.

 

Не на последно място прасковите укрепват имунитета. Именно затова те се препоръчват за подсилване на малки деца, възрастни и дълго боледуващи хора.

 

Лечебните свойства на прасковите имат ефект при ревматизъм, болни бъбреци, депресия, бъбречни заболявания и затлъстяване.


Силва Агопян | 2014-07-29


Добави в Svejo