С деца на море

Мисията е възможна


В разгара на отпускарския сезон всеки стяга куфарите, за да се отдаде на заслужена почивка. Очаквано тя е време за релакс и забавления, за откъсване от работната и обичайната действителност като цяло, за семеен отдих. Как да постигнем всичко това, ако тръгваме на море и планина с малки деца.

 

„Първият важен процес е самото планиране. Възрастта на детето е водеща в избора, както й неговото психично и физическо състояние. Има дестинации, които не са подходящи за малки деца“. Това каза пред ehograf.info психологът Пенка Койчева. Тя съветва родителите, които обичат екстремните и твърде екзотични преживявания, да направят самостоятелна почивка, без малки деца.

 

За останалите е важно предварително да проучат мястото, на което отиват. Каква храна се предлага, има ли аптека и лекарска помощ и на какво разстояние от вас. Важно е предварително да знаете къде ще спи детето, как изглежда стаята, има ли необезопасена тераса, детски басейн, място за забавление за деца, аниматори. Проучете какво предлага най- близкото населено място, какви условия предлага като цяло почивната база, посещава ли се от семейства с деца, има ли шумни заведения наоколо.

 

„Ако изберете почивка на палатка в планина и не сте много опитни планинари, се замислете за всички рискове, на които излагате детето. Контактът с природата е водещ, но и правилната и разумна преценка са необходими“, казва още Пенка Койчева. Тя припомня, че тези почивки крият рискове от ухапвания на насекоми или змии, поява на диви животни, недобра хигиена, непредвидими климатични условия, рязка промяна във времето,  отдалеченост от населени места и медицинска помощ, неравномерни терени, развитие на алергични реакции и др., които трябва да бъдат предварително съобразени и предвидени.

 

„Детето трябва да се чувства щастливо, спокойно и най-вече – защитено. Всяка рискова ситуация, макар и овладяна, може да го изплаши до неподозирани за родителите състояния и бъдещи последствия. Децата на над 3-годишна възраст са в съзнателна фаза на съществуването си, имат активни спомени. Добре е родителите да обсъдят всички хипотези и дестинации, заедно с подробностите около тях, без присъствието на детето“, казва още Пенка Койчева. Тя уточнява, че не е желателно детето да присъства на спорове и да чува объркващи коментари. Това би го напрегнало и създало усещането, че предстои нещо неприятно. Т.е. съобразяваме се първо с нуждите и развитието на детето, което е приоритетно пред нашите желания. „В повечето случаи, почивката може да се планира на 2 етапа – с и без деца. Много родители имат баби и дядовци, които с удоволствие биха се включили в лятното отглеждане на любимите внуци“, съветва Пенка Койчева.

 

Още по темата четете тук.


Цветелина Терзиева | 2014-07-27


Добави в Svejo