Сладоледени бебета

Нови методи за успешно ин витро


Въвеждането на новите методи в асистираната репродукция увеличават шанса за забременяване при ин витро процедурите. Напоследък нашумя и терминът „сладоледени бебета“, с който пациентките определят заченатите деца от замразен генетичен материал. За новостите в гилдията „Ехограф“ потърси д-р Йосиф Димитров, в чиято клиника се прилагат едни от последните нововъведения в репродуктивната медицина и където бе заченото първото бебе от замразена яйцеклетка.

 

Д-р Димитров, какво представлява новият инкубатор, който използвате при асистираната репродукция?

Ние сме едни от първите екипи, които го изпитват. Това е т.нар. динамично култивиране на ембрионите. Досега се използваше следния метод – яйцеклетките се изваждат от фоликулите в яйчника, оплождат се, след което започва ранното развитие на ембриона. Това става в петри /пластмасова паничка/ в инкубатор при определени условия. Процеса на делене се следи с камера, което позволява да се подберат най- перспективните ембриони за трансфер. Екипът на центъра заедно с колеги от университета в Улм, Германия, разработи устройство, част от нов тип инкубатор, благодарение на което условията на ин витро култивирането се доближават максимално до естественото ин виво развитие на човешкия ембрион. Това устройство имитира движенията на маточната тръба, което има важно значение за развитието на ембриона.

 

Т.е. този уред наподобява естествения процес?

Да. В инкубатора се вкарва уред, който е настроен така, че да наподобява движенията на маточната тръба. Така се доближаваме до естествения процес и това е идеята. Друга новост е ембриоскопа, благодарение на който ембрионът се наблюдава без отваряне на инкубатора и като се проследява развитието на ембрионите се избират най-перспективните. Хранителните среди, които се усъвършенстват всеки ден, се доближават до естествената среда в маточната тръба, където става ранното развитие на ембриона, след което се имплантира в матката.

 

А какво представлява т.нар. капсула?

Това е пластмасова капсула, по която е работено 10-15 години. Патентована е в Бостън. Тук не е нужен инкубатор, както в класическото ин витро. В капсулата се слага по-малка капсула, в която са яйцеклетките и сперматозоидите, и това „нещо” се поставя във влагалището на жената. Тя играе ролята на инкубатор, но там условията са същите като в маточната тръба. Това е връщане назад към природата, защото концентрацията на кислорода, въглеродния двуокис и т.н. са такава, каквито са в тръбата.

 

Какви са предимствата?

Оплождането става в организма на жената, максимално близо до естественото. Това е много добре за нея и от психологическа гледна точка.

 

Първото бебе от замразена яйцеклетка е заченато във вашата клиника?

 

Да и се развива нормално. Това е т.нар. репродуктивно застраховане. След замразяване на яйцеклетки може да настъпи бременност и след 5-10 години. Това е подходящо за жени със заболявания, при които се увреждат яйчниците или се налага тяхното оперативно отстраняване. Има и една друга група жени, при които няма медицински показания за замразяване на яйцеклетките, но те желаят да се възползват от т.нар. репродуктивно застраховане. Когато е на 28 години, не е проблем жената да си замрази яйцеклетки. Аз не съм много съгласен, но това е желание на определени жени.

 

Какви са шансовете при този метод?

Според Американската Асоциация за репродуктивна медицина от 2012г. методът вече е рутинен.


Ангел Дренски | 2014-07-26


Добави в Svejo