Рецепта за здраве от фараоните

Кални апликации тонизират и гонят болката


Лятото е сезон за почивка и презареждане на организма. Време както за приятни изживявания, така и за събиране на нови сили. Модерният човек все по-често предпочита да съчетае лятната си ваканция с лечебни процедури, за да се върне в офиса не само отпочинал, но и зареден със здраве.

                 

Напоследък лечебните свойства на калта карат все повече хора да търсят спасение на здравните си проблеми с калолечение. Методът е известен още от времето на фараоните. В Древен Египет използвали калта, която оставала на брега при разливите на Нил, за лечение на различни заболявания.

 

Място, където успешно могат да се съчетаят приятна почивка с процедури за отмора и отпускане е Балнеокомплекс „Медика Наречен” в село Нареченски бани. В неговия Възстановителен център се предлагат различни процедури, които да ви помогнат да се почувствате максимално отпочинали.

 

Сред тях е и калната апликация. Специалистите, работещи в комплекса, коментират, че подобни апликациите са изключително полезни при артрози и състояния след травми и фрактури. Значително облекчение се усеща при заболявания на периферната и централна нервна система – неврити, дискова болест, детска церебрална парализа и радикулити. Кални процедури се прилагат също и при заболявания на мъжката и женската полова системи, както и при диабет и остеопороза.

 

Калта, която се използва в комплекса, се доставя от Карловски бани. В нея се съдържат минерали, които са лечебни при мускулни болки и проблеми със ставите.

 

Самата кална апликация загрява организма и спомага за по-доброто кръвообращение и разширение на кръвоносните съдове, коментират специалистите от Балнеокомплекса. Освен това, калта има и стягащ ефект, защото при нанасянето си тя е топла, и постепенно изстива.

 

Освен обезболяващ и противовъзпалителен ефект, калните процедури могат да се правят и за тонизиране и релакс.


Силва Агопян | 2014-07-16


Добави в Svejo