Калкан и лефер са хит на морето

Летовниците наблягат на риба и шопска салата


Черноморската риба оглавява Топ 5 сред най-предпочитаните ястия от чуждите туристи по родното Черноморие. Наред с попчета, сафрид и цаца, руснаци и румънци налитат най-много на калкан и лефер. На второ място се нареждат специалитети от морски дарове – миди, калмари, октоподи, като най-ревностни консуматори са румънците. Трети в листата са българските ястия. Нашата кухня е предпочитана от всички чужди гости по родното Черноморие. Най-вървежни са сачовете, каварма-кебап и шашлик на барбекю. Учудващо, но свинското и пилешкото не се харчат толкова много от чуждите туристи.


В Топ 4 следват всякакви гозби с телешко, като този вид месо е най-предпочитано от скандинавците, а с предпочитанията си руснаците определят Топ 5 – агнешко и ярешко месо, пише „Монитор”. Българските туристи поставят на първо място в Топ 5 също рибата. Най-предпочитани са попчетата и сафридът, а мнозина търсят пъстърва, нищо че са на морето. Калмарите и мидите са на втора позиция. Третото място се заема от традиционните пържоли. Българинът е традиционалист и иска пържоли на скара или на барбекю – независимо дали са свински или пилешки. Ако са свинска обаче да са от бут, а не от филе, коментират готвачи. На четвърта позиция се нареждат кебапчетата и кюфтетата. Топ 5 за българите завършва с панирани гевезлъци – всякакви хапки, гъши дроб, пиперка-бюрек.

 


Що се отнася до мястото на шопската салата, тя е №1 и за българи, и за чужденци. Чужденците пробват от любопитство прочутата шопска салата, а българинът просто си пие ракията с шопска салата.

 

В Топ 5 отсъства рибената чорба, но майсторите на черпаците са единодушни – българската рибена чорба се яде по всяко време край морето – едни я хапват за закуска, други – за изтрезняване, трети – от любопитство, четвърти – просто защото я обичат. Най-много рибена чорба ядат руснаци и румънци.

 


Ехограф | 2014-07-15


Добави в Svejo