Слънчевите очила – начин на употреба

Как да избегнем ментетата и да опазим очите


В разгара на лятото един от основните аксесоари както за дамите, така и за господата, са слънчевите очила. Как обаче да изберем най-подходящите за нас. Факт е, че пазарът е залят от опасни продукти, за които офталмолозите предупреждават, че могат да увредят сериозно зрението. Напоследък дори се появиха предупреждения за бум на глаукома сред възрастните хора, които често не могат да си позволят качествени очила, и предпочитат да купуват евтини очила от сергии с неясен произход.

 

Истината е обаче, че няма как просто да погледнем към рафтовете в магазина и да разберем дали очилата, които харесваме, са качествени или не. Нито дори дали са с истински стъкла, или от плексиглас. Дори ако цената им е висока, няма никаква гаранция, че те са качествени.

 

Има обаче няколко прости правила, по които можем да разпознаем дали ще защитават очите ни. На първо място това е магазинът, от който ги купуваме. Задължително трябва да е оптика или фирмен магазин на съответната марка. На второ място, е самата марка и накрая стикерът за UV защита, с който са означени.

 

Очилата, които намаляват вредното влияние на UV-B лъчите и отразяват част от тях, са с т.нар. поляризирани стъкла. UV-B лъчите засягат най-вече повърхността на окото. Ако действието им е силно и продължително, може да се атакува роговицата, коментират специалисти.

 

Един прост трик може да ви помогне да разберете, дали очилата които сте си харесали са с качествено UV покритие. Просто те не променят цвета на пейзажа наоколо. Т.е., ако стъклата са примерно зелени и погледнете бяла стена, тя ще си остане бяла. Възможно е само нюансът на бялото да е малко по-тъмен.


Силва Агопян | 2014-07-13


Добави в Svejo