Чай от бъз гони лошите мисли

Бори всички болежки, помага при диети


Снимка: УикипедияБъзът е смятан за най-силната и универсална българска билка. Не случайно той е наричан природна аптека заради богатството си на полезни вещества, които лекуват всякакви болежки.

                

Най-разпространен у нас е черният бъз, който може да бъде храст или дърво с височина от около 3 метра. Цветовете му са дребни и бели, а плодовете узряват през август или септември и са с тъмно лилав цвят.

 

С лечебна цел се използват всички части от билката бъз – корените, листата, плодовете и цветовете.

 

Плодове от черен бъз (задължително трябва да са тъмнолилави до черни и в никакъв случай зелени, тъй като са отровни) са богати са на витамин С и подсилват имунната система, помагат при настинка и грип, спомагат за бързото възстановяване на организма след боледуване, имат диуретичен ефект. Консумират се под формата на сок или сладко от бъз. Плодовете от бъз могат да се консумират и пресни, но не трябва да са горчиви, което е знак, че още не са добре узрели. Силни лечебни свойства имат и изсушените плодове от черен бъз, като преди консумация се накисват за няколко часа в чаша вода.

 

Чай от цветове на бъз – силно ароматен, има тонизиращо и потогонно действие и се смята, че лекува невроза. Чаят от бъз е идеален при възпаление на горните дихателни пътища, кашлица и при проблеми с гласа, сваляне на висока температура.

 

Листата от бъз са идеални за приготвяне на отвара за външно приложение под формата на компреси и лапи при ревматизъм, кожни възпаления, изгаряния, обриви, очни инфекции, хемороиди, спомага за бързото зарастване на рани.

 

Отварата от преварени корени на бъз пък е идеално средство срещу гъбички по краката и ноктите.

 

Смята се, че бъзът е подходяща част от всяка диета, тъй като подобрява обмяната на веществата и спомага за поддържането на нормално тегло.

 

Билката бъз лекува още подагра, уроинфекции и бъбречни заболявания, хипертония, импотентност, запек, анемия.


Силва Агопян | 2014-07-08


Добави в Svejo