Хасковски доктори спасиха терорист от Конго

Пациентът е прехвърлен за лечение във ВМА


Снимка: haskovo.netХасковското отделение по ортопедия и травматология лекува 3 дни и спаси живота на прострелян терорист от Конго с белгийско гражданство, съобщава haskovo net. 24-годишният Спатака Капета Харис е бил докаран в местната болница този вторник в 2 часа следобед в изключително тежко състояние. Мъжът е имал две тежки фрактури на двата крака, като тази на левия е била в изключително тежко състояние. Отдавнашната рана е била силно инфектирана като се е развил остър остеомиелит – състояние предполагащо развиване на смъртоносния сепсис /остро отравяне на кръвта/, сподели началникът на хасковската Ортопедия д-р Митко Павлов. Под неотлъчната охрана на полицията Спатака е бил интензивно лекуван с антибиотици а днес в 15 30 часа е бил прехвърлен във ВМА София, където единствено в България има сектор за овладяване и лекуване на гноен сепсис.

 

 

Конгоанецът с белгийски паспорт има европейска заповед за екстрадиция за предполагаема терористична дейност. Счита се, че той е част от радикалното ислямско формирование Ал Шабаб, близко до Ал Кайда. По непотвърдена информация Спатака разказал на лекарите, че бил ранен с огнестрелно оръжие в двата крака по време на боеве на турско-сирийската граница. Оттам тръгнал за Белгия, но в Истанбул състоянието му се влошило от киста на шията. Лекар от истанбулска клиника го предупредил, че пътуването със самолет би могло да е смъртоносно за него, затова мъжът тръгнал с кола. В понеделник е бил задържан на българската граница. Състоянието му веднага привлякло внимание, тъй като двата му счупени крака са били с външни фиксатори или иначе казано обездвижени с летви.

                      

Според хасковските ортопеди състояние на остеомиелит се развива минимум три седмици след получената първоначална травма. Прогнозите за живота на 24-годишния мъж не са добри, въпреки че той е бил контактен до последно. Според непотвърдена информация, самият Спатака искал да бъде съден за предполагаемите си деяния в Брюксел.


Ехограф | 2014-07-05


Добави в Svejo