Болничен по нета

Представяме на шефа извинителна бележка


Болничните листове, издавани от лекарите, вече ще се изпращат по електронен път. Това предвижда наредба на Националния осигурителен институт (НОИ), която ще влезе в сила от началото на следващата година.

 

Това би трябвало да ускори изплащането на парите на хората с временна нетрудоспособност. В момента срокът за плащане е 15 дни след представяне на бланката в института. Реално обаче е по-дълъг, защото преди това тя се дава на работодателя, който пък я представя в НОИ.

 

След това служител на осигурителния институт трябва да въведе данните на ръка, преди да бъде наредено плащане към болния човек. При електронния болничен тази процедура отпада, обясниха от НОИ, но не се нагърбиха с разчет за колко дни ще става обработката на електронните документи и изплащането на парите.

                      

Електронните документи ще постъпват направо в осигурителния институт, без да отиват при работодателя. За фирмите е предвидено лекарите да попълват формуляр, подобен на извинителна бележка. При желание той ще може да бъде даван на хартия на болния, за да го предаде на работодателя, но ще има възможност документът да се изпрати и по електронна поща и на личния състав на фирмата.

 

Наредбата трябва да бъде одобрена от Министерския съвет и да влезе в сила от 1 януари 2015 година. Лекарите, които нямат компютри или интернет в кабинетите си, ще получат 6 месеца отсрочка да си осигурят техника и връзка, предвижда одобреният от НОИ документ.


Силва Агопян | 2014-06-26


Добави в Svejo