Розови перуки в Южния парк

Ракът на гърдата е лечим


На 29 юни, неделя, жените с рак на гърдата в България се събират в Южен парк - София за да кажат „Да“. ДА – На Една от 8! ДА – На профилактичните прегледи! ДА -  На лечението! ДА - На живота! Инициативата е на фондацията ТВ водещата Нана Гладуиш – Една от 8.

 

От 11:30 до 18:30 ч. на централната поляна в Южния парк в София ще бъде изградена сцена и ще бъдат разпънати различни шатри – „Розовата шатра”, шатра „Аз и моите приятелки” и шатра „Аз и мама” .

 

На сцената от 11:30 до 12:30 ч. и от 17:30 и 18:30 ч. сертифицирани инструктори по Zumba ще водят класове. В обедните часове ще има йога.

 

През целия ден ще текат различни Арт-терапии за жените – изработване на хартиени цветя, бижута, квилинг. За децата ще има много игри – надбягване с чували, дърпане на въже, футбол, както и комбинирани игри за деца и родители и др.

 

Гост-гримьори ще показват как с малко грим можем да прикрием различни странични ефекти вследствие умора, неразположение, провеждане на лечение.

 

Ще се раздават брошури, доброволки от Клуба на Една от 8 ще споделят своя опит и преживявания с други жени.

 

От 16:00 ч. ще започне специална фотосесия, в която 30 жени с диагноза рак на гърдата ще сложат розови перуки, за да покажат, че не ги е срам, не ги е страх, че са готови да се борят за живота си и са решени да успеят. В края на деня ще представят тяхното розово дърво, което приятелката им Лили Атанасова започна, а ние на място с нейна помощ ще довършат. То ще е техният дар към Столична община и кмета на София, Йорданка Фандъкова. С този символ искат да кажат ДА на София – Нашата европейска столица на културата.

 

Ако решите, че това е добро и трябва да продължи, елате и разберете по какви начини можете да ги подкрепите. На място ще можете да направите дарение или да закупите предмети с логото на Фондация Една от 8.

 

Нана създаде клуб за помощ и подкрепа

 

Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8” е създадена през 2013 година с идеята да предоставя социална и емоционална подкрепа на жени с диагноза рак на гърдата. Основната работа на фондацията е поддържането на клуб, в който жените могат да намерят помощ и подкрепа в борбата си с диагнозата. В клуба се предлагат занимания по йога и йога на смеха, психотерапия, група за взаимопомощ, правни консултации и консултации с професионален гримьор, арт-терапия и др. Всички тези дейности се предлагат безплатно за потребителите и се водят от доброволци на фондацията – хора, подкрепящи каузата и битката с рака.  В допълнение жените, които имат нужда, могат да вземат за ползване перука или кърпа, както и да видят и използват протези и сутиени специализирани за жени с такъв проблем. За краткото време на своето съществуване фондацията е провела над 120 психологически консултации, 20 правни консултации, 5 арт-терапии и др. Получили сме като дарения над 100 перуки, кърпи, сутиени и протези.

Към момента издръжката на фондацията е изцяло от дарения от индивидуални и корпоративни дарители.

 

Целите, които си поставя фондацията с тази кампания са:

  • Да променим отношението към диагнозата  рак на гърдата.
  • Да стартираме набирането на средства за Фонд  Една от 8 – за подпомагане на жени и мъже с Рак на гърдата. Целта на Фонда ще е да подпомага със суми до 500 лв. отделни крайно нуждаещи се хора за изследвания, тестове и пр. Фондът ще започне своето функциониране след набирането на сумата от 5000 лв. За ефективното му и прозрачно управление ще се сформира надзорен съвет от трима независими члена – Управителя на Фондацията, Представител на Българския лекарски съюз и експерт в социалната сфера.
  • Да подобрим самочувствието на жените и мъжете с рак на гърдата в България.
  • Да наберем средства в помощ на издръжката на Клуба на Една от 8 и да разширим мрежата си от доброволци и поддръжници.


Ехограф | 2014-06-26


Добави в Svejo