Логопед преди първи клас

Дали детето е готово за училище


В Логопедични центрове „Медика” специалисти определят нивото на училищната готовност на детето преди първи клас. Обикновено това е добре да се направи около година преди влизането на малчугана в клас. Целта е да има достатъчно време за коригиране или стимулиране на уменията, ако са констатирани дефицити.

                     

„Всяко дете постъпва в училище, когато навърши определена възраст, но дали всяко е достигнало нивото на „училищна зрялост” - това са две различни неща. Дали детето е готово да влезе в клас, съвсем не се изразява само в научаването на цифрите и буквите. Важно е дали има уменията, знанията и мотивацията за усвояване на учебната програма, тъй като готовността за училище има физически, психологически, неврологичен и социален аспект.”, коментира логопедът Светлана Стефанова.

 

Има три основни компонента за психологическата готовност на децата – личностна готовност, изразяваща се в готовността на малчугана да приеме задълженията си на ученик, интелектуална – предполагаща наличието на определен запас от знания и способности и социално-психологическа – включваща качествата, благодарение на които бъдещите първокласници могат да общуват с техните връстници и учители.

 

В „Медика” може да бъде направена диагностика дори на деца на 3-4 годишна възраст за тяхното комуникативно, езиково и графомоторно развитие. Целта е да се открият децата с риск, и те своевременно да бъдат насочени към специални програми за превенция на нарушенията при писането и четенето в първи клас.

 

Изследване показва, че 6-7-годишните деца често показват незрялост. Според такова, 15-17 % определя първолаците като „училищно незрели”. Те не са достатъчно концентрирани, имат ниско ниво на говорно и езиково развитие и затруднения с писането. При някои деца се налага индивидуална работа, за което има условия в кабинетите на Логопедичните центрове „Медика”.


Силва Агопян | 2014-06-25


Добави в Svejo